Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την ίδρυση του Σώματος της Χωροφυλακής

Γράφει ο  Καπιδάκης Γεώργιος
Αξκός ε.α. (ΕΛ-ΑΣ) - Ιστορικός

Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την ίδρυση του Σώματος της Χωροφυλακής. Το Βασιλικόν Διάταγμα «περί συστάσεως το Σώματος τς Χωροφυλακς» δημοσιεύθη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1ην Ιουνίου 1833.
  Η Ελληνική Χωροφυλακή, από της συστάσεώς της μέχρι την κατάργησή της  επιτέλεσε μέγα εθνικό έργο και προσέφερε πολύτιμους υπηρεσίας εις το Έθνος διά τας οποίας οι Έλληνες και όχι οι Ελληνόφωνοι, την ευγνωμονούν.
  Οι άνδρες της Ελληνικής Χωροφυλακής συμμετείχαν δια να περισώσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδος, τόσον κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο όσον και κατά τον επακολουθήσαντα συμμοριτοπόλεμο και είχαν σημαντικές απώλειες.
  Ευτυχώς κατά καιρούς οι Ένοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζουν και μιλούν για τους αγώνες της Χωροφυλακής  διότι συμπολεμούσαν μαζί. Επίσης η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού δέχεται και συμπεριλαμβάνει τους Αξιωματικούς  της Χωροφυλακής στην στρατιωτική τους οικογένεια.
  Σήμερα η Ελλ. Αστυνομία δεν αναφέρεται καν στην Χωροφυλακή και στην Αστυνομία Πόλεων.
  Στους νέους Αστυνομικούς θα πρότεινα να διαβάσουν την ιστορία της ένδοξης Χωροφυλακής, θα βγουν κερδισμένοι και θα γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες.

Βιβλία:
Κουτρουμπής Ν., ΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, κατά την περίοδον 1941-1950, Εκδόσεις Πελασγός.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ 1936-1950 ΤΟΜΟΙ -2 / http://www.johns-military. Κωδικός : Β212
Υπουργείον Εσωτερικών, Γενική Δ/νσις Χωροφυλακής,  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΕΝ ΤΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ , Αθήναι 1956, σελ. 32  http://www.paliavivlia.gr/product_info.php?cPath=156_206&products_id=88067

 ΔΟΚΑΝΑΡΗΣ Ν.ΣΤ.,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ. Εκδότης: ΙΔΙΩΤΙΚΗ

Μιχάλης Επ. Πριναράκης,  Ελευθέριος Βενιζέλος Κρητική Χωροφυλακή.

Βίοι Παράλληλοι Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.



Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply