Καλαμάρι-γίγας

Ενα καλαμάρι-γίγα εντόπισαν δύτες της Μήλου στην περιοχή της Πελεκούδας! Οπως ανέφερε ο Γιώργος Γρίσπος που το ανέσυρε, το καλαμάρι ήταν μήκους 1,5 μέτρου και βάρους περίπου επτά κιλών! Καθώς η ανεύρεση του εντυπωσιακού μαλάκιου (φωτο: Milos Diving Center - Ιωάννης Χαβάκης) προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων του νησιού -και όχι μόνο- αποφασίστηκε τμήματα του καλαμαριού να σταλούν σε ειδικά ινστιτούτα, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές είδος και εάν επρόκειτο για επισκέπτη ή... μόνιμο κάτοικο Αιγαίου.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που καλαμάρι παρόμοιων διαστάσεων εμφανίζεται σε ελληνικά νερά. Στις 16 Μαρτίου του 2011, ψαράδες στην Ιεράπετρα έμειναν άφωνοι, όταν «τράβηξαν» για να ελέγξουν τη ψαριά τους και διαπίστωσαν ότι είχαν πιάσει ένα καλαμάρι μήκους 1,68 μέτρων και βάρους 12 κιλών! Αργότερα ιχθυολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ υποστήριξαν ότι επρόκειτο για «ξάδελφο» του καλαμαριού, γνωστό ως θράψαλο, με την επιστημονική ονομασία todarodes sagittatus.

Το 2012, και τότε μήνα Μάρτιο, ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μέτρων και βάρους εννέα κιλών έβγαλαν στην παραλία Κοκκάρι της Σάμου αυτοδύτες, ενώ την προηγούμενη ημέρα παρόμοιων διαστάσεων καλαμάρι εντοπίστηκε στους Λειψούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα καλαμάρια δεν ξεπερνούν τα 60 εκατοστά, ωστόσο συγκεκριμένα είδη μπορούν να «αγγίξουν» ακόμη και τα 14 μέτρα!


Κώστας Καντούνης
Ρεπορτάζ γίγας καλαμάρι Μήλος Πελεκούδα
Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply