Μουσείο Ηρακλειδών «Τέχνη και Μαθηματικά – Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις»


Από την αισθητική της Τέχνης, στη λογική των Μαθηματικών


Β' Κύκλος Μορφωτικών Διαλέξεων - Σεμιναρίων

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:00-21:30, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη με θέμα: Escher, από την ιδέα της κάλυψης των επιφανειών, στην τεχνική των πλακοστρώσεων και την ανακάλυψη των μαθηματικών νόμων που τις διέπουν.
Κόστος συμμετοχής 15€
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697

«Τέχνη και Μαθηματικά – Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις»
M.C.Escher, Victor Vasarely
  • υπό ποια έννοια οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες αναφέρονται στα μαθηματικά, ενώ ο Escher υποστήριζε ότι είναι έξω από τη σφαίρα των αρμοδιοτήτων ενός καλλιτέχνη;
  • πώς συνδέεται η ανάγκη για έκφραση με την ανάγκη για κατανόηση;
  • πού συναντάται το συναίσθημα με τη λογική;
  • πώς, μέσα σ’ ένα εικαστικό έργο, συνδυάζονται η καλλιτεχνική δημιουργία με τον φιλοσοφικό στοχασμό;
  • μήπως πίσω από τη «φοβική» για πολλούς λέξη 'Μαθηματικά' κρύβεται μια άλλη αλήθεια, βαθιά ανθρώπινη, που η ευαισθησία ενός καλλιτέχνη υπόρρητα συλλαμβάνει;

Υπό το πρίσμα τέτοιων προβληματισμών και στο πλαίσιο της έκθεσης «Τέχνη και Μαθηματικά», με έργα των M.C.Escher και V.Vasarely, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ένα νέο κύκλο τριών διαλέξεων με θέμα «Τέχνη και Μαθηματικά – Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις», με εισηγητές τους μαθηματικούς / επιστημονικούς επιμελητές της έκθεσης κ.κ. Απόστολο Παπανικολάου και Άρη Μαυρομμάτη.
Οι διαλέξεις-σεμινάρια απευθύνονται στο ενήλικο κοινό και στόχο έχουν τη μύησή του στον κόσμο της Τέχνης, των Μαθηματικών, της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας και των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Όλη η παρουσίαση γίνεται σε πλαίσιο διαλόγου και ενεργής συμμετοχής του κοινού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
α) Escher, από τις οφθαλμαπάτες των ανέφικτων μορφών, στην ανακάλυψη της υπόρρητης μαθηματικής αλήθειάς τους
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:00-21:30, κόστος συμμετοχής 15€
β) Escher, από την ιδέα της κάλυψης των επιφανειών, στην τεχνική των πλακοστρώσεων και την ανακάλυψη των μαθηματικών νόμων που τις διέπουν
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:00-21:30, κόστος συμμετοχής 15€
γ) Vasarely, από το καλλιτεχνικό ρεύμα της op art και τη σχέση της με τη ψυχολογία της μορφής (Gestalt), στη μαθηματική αλήθεια
Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:00-21:30, κόστος συμμετοχής 15€
All M.C. Escher works © The M.C. Escher Company B.V. - Baarn - the NETHERLANDS
«…κι εγώ ο ίδιος πέρασα πολλά χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση αυταπάτης. Αλλά μετά, ήρθε η στιγμή κατά την οποία αισθάνθηκα ότι “έπεσαν λέπια από τα μάτια μου”. Ανακάλυψα ότι η τεχνική δεξιοτεχνία δεν ήταν πλέον ο αποκλειστικός μου στόχος, καθώς αιχμαλωτίστηκα από μια άλλη επιθυμία την ύπαρξη της οποίας δεν είχα ποτέ υποπτευθεί. Ιδέες άρχισαν να δημιουργούνται στο μυαλό μου, τελείως άσχετες με τη γραφική τέχνη, αντιλήψεις οι οποίες με γοήτευαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θέλω διακαώς να τις μεταδώσω και σε άλλους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω των λέξεων, καθώς αυτές οι σκέψεις δεν είναι λογοτεχνικές αλλά νοητικές εικόνες ενός τέτοιου είδους το οποίο προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους άλλους, θα έπρεπε να παρουσιασθεί μέσω οπτικών εικόνων. Έφτιαξα λοιπόν έργα που οι βασικές τους Ιδέες συχνά μαρτυρούν την κατάπληξη και την απορία μου ενώπιον των νόμων της φύσης οι οποίοι λειτουργούν στον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτός που θαυμάζει, ανακαλύπτει ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θαύμα. Με το να αντιμετωπίζω με ζέση τα αινίγματα που μας περιβάλλουν και με το να εξετάζω και να αναλύω τις παρατηρήσεις τις οποίες είχα κάνει, κατέληξα στη σφαίρα αρμοδιότητας των μαθηματικών. Αν και είμαι παντελώς αμέτοχος οποιασδήποτε εκπαίδευσης ή γνώσης των θετικών επιστημών, συχνά ανακαλύπτω ότι έχω περισσότερα κοινά σημεία με τους μαθηματικούς απ’ ότι με τους συναδέλφους μου καλλιτέχνες…»
- M. C. ESCHER
Victor Vasarely
« …παρατηρούσα τις φόρμες που είχε να μου προσφέρει η Belle – Isle (παραλιακή περιοχή της Βρετάνης) και που όλες θύμιζαν σχήμα ωοειδές ή ελλειπτικό, και στην πορεία ανακάλυψα μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα σε φαινομενικά τελείως διαφορετικά πράγματα. Το πρωί τα σύννεφα έπαιρναν το σχήμα των βοτσάλων, ενώ λίγα μέτρα από την ακτή, εκεί που βάθαινε η θάλασσα, το κύμα που έσκαγε στα βράχια έμοιαζε με τεράστια κοχύλια. Ακόμα και το ηλιοβασίλεμα παραμορφωνόταν και γινόταν ελλειπτικό. Αυτές οι συνθέσεις μού δημιουργούν όχι απλώς την αίσθηση αλλά τη βεβαιότητα για την ύπαρξη ενός συνεκτικού δεσμού, που βρίσκει την έκφρασή του στις σχέσεις των μορφών. Αυτή η διαισθητικά εγνωσμένη σχέση μεταξύ των πραγμάτων, αυτή η εγγενής γεωμετρία της φύσης, με κάνει να πιστεύω ότι οι αισθητικές δομές και οι νόμοι του σύμπαντος βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία μεταξύ τους και στην ολότητά τους μπορούν να εκφρασθούν μέσω της γεωμετρίας…»
- V. VASARELY
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply