«Μέγας Αλέξανδρος: Ο κατακτητής του κόσμου φορούσε φουστάνια;»


ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διάλεξη - πρόκληση για τον Μ. Αλέξανδρο

«Μέγας Αλέξανδρος: Ο κατακτητής του κόσμου φορούσε φουστάνια;», ήταν το θέμα της χθεσινής ομιλίας του Tony Spawforth στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Διάλεξη - πρόκληση για τον Μ. Αλέξανδρο
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ προγραμμάτισε αυτή την προκλητική διάλεξη για να απαντήσει στο ερώτημα που «σέρνεται» από το 2004, όταν ο Ολιβερ Στόουν στην ταινία του «Alexander» περιέγραφε τον Μακεδόνα βασιλιά και κατακτητή του κόσμου σαν... bisexual.
Ο ομιλητής στηρίζεται σε ένα απόσπασμα του συγγραφέα Εφιππου, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ντυνόταν σαν Αρτεμη. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι ο Εφιππος καταγόταν από την Ολυνθο, μια πόλη-κράτος που στέναξε από την πολιορκία και κατόπιν την καταστροφή της υπό του πατέρα του στρατηλάτη, Φιλίππου.
Το ερώτημα αν ο Μέγας Αλέξανδρος ντυνόταν σαν αρχαία Ελληνίδα θεά, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον συγκεκριμένο καθηγητή.
Στο παρελθόν ο κ. Spawforth έχει υποστηρίξει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, την περίοδο που είχε καταλάβει την Περσία, πήγαινε για κυνήγι πάνω σε άρμα και με τόξο ντυμένος όπως οι Πέρσες. Και ναι μεν εικόνες κυνηγιού ορίζουν τους «ηγέτες» σύμφωνα με αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο, αλλά πολλοί δυσφορούν.
Παραγνωρίζοντας, ίσως, την ανοχή του Αλέξανδρου στην πολυ-πολιτισμικότητα.
Τα εισιτήρια, που κόστιζαν 5 λίρες, προπωλήθηκαν όλα.

Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply