Τα συγκεκριμένα μαγαζιά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο

Εδώ και μήνες συνεχίζουν να απλώνονται σε κάθε γειτονιά υπάρχουν όχι ένα και δύο μαγαζιά αλλά και τρία και τέσσερα και πέντε πολλές φορές. όπου τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν χτυπημένα από την κρίση και την ανεξέλεγκτη φορολογία, ανοίγουν τέτοιου είδους καταστήματα, με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα της “αγοράς χρυσού”, ενώ στην πραγματικότητα είναι ενεχυροδανειστήρια.

 Άδειες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου
Ένα ενεχυροδανειστήριο για να βγάλει άδεια λειτουργίας  εμπίπτει στην αστυνομική διάταξη 5-1996 και η άδειά του εκδίδεται από τις κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η μέθοδος λειτουργίας των, είναι απλή. Ο δανειζόμενος (αυτός που έχει ανάγκη), ζητάει από τον δανειστή (το ενεχυροδανειστήριο δηλαδή) ένα ποσό και ως ενέχυρο (ως διασφάλιση θεωρητικά, της μη απώλειας κέρδους αν ο δανειζόμενος δεν επιστρέψει το ποσό). Ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό που δανείστηκε σε έναν συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα 6 μηνών με επιτόκια επιβάρυνση (ο τόκος δεν πρέπει να ξεπερνάει το 25%.. Προεδρικό διάταγμα 2428/8.1.1998). Αν στους 6 μήνες δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα, τα ενέχυρα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Τα συγκεκριμένα καταστήματα απέχουν πολύ από τα ενεχυροδανειστήρια.
Το  ελληνικό κράτος τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Το Υπουργείο Οικονομικών, να αλλάξει τον υπάρχοντα νόμο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει  το ΣΔΟΕ σε 58 ανταλλακτήρια χρυσού -ενεχυροδανειστήρια ανακάλυψε περίπου 1000 απάτες.
Το  ΣΔΟΕ ενημερώσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ-ΑΣ για να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους αφού υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, από ληστρικές επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε σπίτια.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος».
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply