Ο Σημαντικός ρόλος της Χωροφυλακής στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912-1913".



 Αναφέρει  ο Γιώργος Καπιδάκης
Υπαστυνόμος β΄ ΕΛ-ΑΣ (πρώην Χωροφυλακή)
Πτυχ. Ιστορικός ( Ε. Α. Παν/μίου)

"Η συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελεί ορόσημο, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες για αναδρομές σε ιστορικά γεγονότα. Μέσα από τις αναδρομές αυτές αποκομίζονται διδαχές, για τους σκληρούς αγώνες που απαιτούνται τόσο για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, όσο και για τη διατήρησή της.
Η "Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης" χάρις στην ευτυχή συνεργασία με τον διακεκριμένο Μακεδόνα, εμβριθή ιστοριοδίφη και μεθοδικό συλλέκτη κ. Γιάννη Μέγα προσφέρει στους Θεσσαλονικείς την Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων με θέμα "Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912-1913".
Η έκθεση οδηγεί τον επισκέπτη βήμα βήμα στα όσα συνέβησαν τις ένδοξες εκείνες ημέρες και συνετέλεσαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ως κεντρικού άξονα της επερχόμενης διαμόρφωσης των συνόρων στα όρια που είναι γνωστά σήμερα.

Θα  σταθούμε ιδιαίτερα στο μέρος της έκθεσης που αφορά στην παρουσία της Χωροφυλακής, με συνοπτικές περιγραφές.
Από ιστορικής πλευράς καταγράφεται πως ήδη την 26η Οκτωβρίου 1912 και προ της υπογραφής μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου και του Τούρκου Αρχιστρατήγου Χασάν Ταξίν πασά, της συνθήκης παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ένα απόσπασμα Χωροφυλακής υπό τον Υπομοίραρχο Κωνστ. Μανωλικίδη, αποτελούμενο από δυο έφιππους Υπενωμοτάρχες και τρεις ιππείς Χωροφύλακες, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία στρατολογίας της 7ης Μεραρχίας, απετόλμησαν την είσοδό τους στην τουρκοκρατούμενη ακόμη πόλη, υπό τα έκπληκτα βλέμματα των νυκτερινών διαβατών. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που πάτησαν την απελευθερωμένη πόλη.

Την επομένη 27 Οκτωβρίου τμήμα εφίππου και πεζής Χωροφυλακής υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ραζέλο, μαζί με τμήμα ευζώνων εισήλθε ως απελευθερωτική δύναμη της πόλεως, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ζητωκραυγές του λαού.

Η  θριαμβευτική παρέλαση του βασιλιά Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε στις 26 Οκτωβρίου, αλλά στις 29.

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Κρητικής Χωροφυλακής στις οδομαχίες που διεξήχθησαν στις 17 και 18/6/1913 με σκοπό την εκδίωξη της βουλγαρικής φρουράς από την πόλη. Οι απώλειες της Κρητικής Χωροφυλακής ήταν τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η μάχη στον ναό της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της πόλης. Ισχυρή μονάδα της Κρητικής χωροφυλακής υπό τον υπενοματάρχη Αβάτζο κύκλωσαν την εκκλησία που είχε μετατραπεί σε τζαμί. Ακολούθησε έφοδος των χωροφυλάκων με εφ’ όπλου λόγχη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν επί τόπου εκτελέσεις δεκάδων Βούλγαρων με λογχισμό (ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 18/5/2010).
Το  τουρκικό νόμισμα συνέχισε να χρησιμοποιείται παράλληλα με το ελληνικό για αρκετά χρόνια. Γεγονός είναι πως κηρύχθηκε «πόλεμος στο φέσι». Έτσι απολύονταν όσοι υπάλληλοι τρένων, τραμ και ηλεκτρικού συνέχιζαν να το φορούν την ώρα που δούλευαν. Επίσης απολύθηκαν όσοι αρνήθηκαν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, κυρίως οι Τούρκοι, γιατί οι Βούλγαροι είχαν φύγει ενώ οι Εβραίοι εργάτες συμμορφώθηκαν όλοι.
Υπενθυμίζω σε όσους  δεν το γνωρίζουν η κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα γραφόμενα ότι: Ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που μπήκε στην πόλη ήταν ο υπομοίραρχος Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, ο οποίος επικεφαλής ενός μικρού αποσπάσματος διέσχισε έφιππος την Εγνατία το βράδυ τη «26ηςΟκτωβρίου», τέσσερις ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ εκατοντάδες έκπληκτοι Θεσσαλονικείς ακολουθούσαν τον έφιππο αξιωματικό. Διανυκτέρευσε μάλιστα το βράδυ στο ξενοδοχείο «Όλυμπος Παλλάς», στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ πολλοί Έλληνες κάτοικοι τη πόλης συνωστίζονταν στις τζαμαρίες του ξενοδοχείου για να δουν από κοντά τον ένστολο Έλληνα αξιωματικό.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μια ίλη του 1ου συντάγματος Ιππικού υπό τον ίλαρχο Βερύκιο έφτασε ως την πλατεία Ελευθερίας.
Το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου μπήκαν επίσημα στην πόλη, υπό δυνατή βροχή, τα πρώτα τμήματα του ελληνικού στρατού που έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από χιλιάδες Θεσσαλονικείς που πανηγύριζαν για την απελευθέρωσή τους.
Εντωμεταξύ έρχονταν καθημερινά από τον Πειραιά, με σκάφη, χωροφύλακες, δικαστές και δικηγόροι, οι περισσότεροι από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με σκοπό να αποτελέσουν το διοικητικό μηχανισμό της πόλης.

 (Το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράφηκε την 01.30' ώρα της 27ης Οκτωβρίου 1912 από τους δύο Αξιωματικούς εκπροσώπους του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και τον Ταξίμ Πασά, έφερε ως χρονολογία την 23.00 (11 μ.μ.) ώρα της 26ης Οκτωβρίου 1912, κι αυτό έγινε όχι μόνο για τούς λόγους πού αναφέρει στα απομνημονεύματα του ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, αλλά γιατί ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς κατάφερε να πείσει τον Ταξίμ πασά να μπει η χρονολογία αυτή, για να τιμηθεί ο προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος, πού γιόρταζε την 26η Οκτωβρίου και τον οποίον σέβονταν πολύ ο Ταξίμ πασάς.
Ο ουσιαστικός όμως λόγος ήταν άλλος. Για να τεκμηριωθεί και με επίσημο έγγραφο, ότι ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη κατά μια μέρα ενωρίτερα, στοιχείο πού απετέλεσε και τον καταπέλτη στις παράλογες απαιτήσεις των Βουλγάρων για συγκυριαρχία της πόλεως).

Έτσι για την Ιστορία ...

Οι Αξκοι ε.α. του Στρατού όχι μόνο δεν αναφέρουν τίποτα για την Χωροφυλακή, αλλά επέτρεψαν σιωπηλά χωρίς να τους ενδιαφέρει, τον διαχωρισμό της χωροφυλακής από τον στρατό στο υπουργείο Δ.Τ. σώμα  στρατιωτικό και μετά το 1974 πολιτικό με στρατιωτική δομή και πειθαρχεία έξω από τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα και σήμερα  ζητούν να φύγει και από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του ή το ξεχνά δεν έχει μέλλον



Το Μ.Τ.Σ., ιδρύθηκε το 1853 (Ταμείο Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής της Χωροφυλακής και Οροφυλακής) για την επικουρική ασφάλιση των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και των ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακής . Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν τότε στο Υπουργείο Στρατιωτικών. Οι πρώτοι μέτοχοι ήταν 1.859 άνδρες της Ελληνικής Χωροφυλακής και 235 Αξιωματικοί του Στρατού...

Μένει σε μας τους κληρονόμους της ματωμένης γης, να τιμήσουμε αγώνες και αγωνιστές ως ελάχιστη υποχρέωση , να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και ενωμένοι να προχωράμε μπροστά.

  





Κρητική Χωροφυλακή





 



Ο ταγματάρχης χωροφυλακής Σπήλιος Σπυρομήλιος, μέ σώμα 2.000 αντρών αποβιβάζεται στη Χειμάρρα καί ελευθερώνει άπό τους Τούρκους τήν γύρω περιοχή.







Βιβλιογραφια:

ΕΛΙΑΤα κείμενα που δημοσιεύονται στη σημερινή ανάρτηση προέρχονται από την εξαιρετική διαδραστική εφαρμογή: “Θεσσαλονίκη, πόλη των Βαλκανίων, 1900-1930″ που εκπονήθηκε από το ΕΛΙΑ.

Αποσπάσματα  από το άρθρο του ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ “Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1912″

Η Χωροφυλακή στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912,

έκθεση που στεγάζεται στην αίθουσα τέχνης της Φ.Α.Α.Θ., Αγίας Σοφίας 38.

Μαρκ Μαζάουερ “Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Marcelle Tinayre Ένα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ, «Ένας Άγγλος στη Μακεδονία του 1900».




Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply