ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ: Ειρήνη του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο

Ειρήνη του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Συγγραφέας: Αριστοφάνης
  • Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
  • Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Ορέστης Τζιόβας, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Δεγαΐτης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης, Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ, Υακίνθη Μετζικώφ, Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή, Άρης Πλασκοβίτης

Μια από τις επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη, η "Ειρήνη" , κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία με δύο παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Ο θίασος Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται φέτος με τον δημοφιλή ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης και υπογράφει  την σκηνοθεσία.
 
Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
 
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να  ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη  και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά...
Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.
 
Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη,  μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και  δραματουργική επεξεργασία των Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα.
 
Click to enlarge image 1.JPG
Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας
Σκηνικά: Γιάννης Κόττης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Μπούρας
 
Πρόγραμμα περιοδείας:
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1: Νέα Μάκρη
2: Ραφήνα
3: Λαύριο
5, 6: Καβάλα
7: Θάσος
8, 9, 10: Αλεξανδρούπολη
12: Δίον
13: Σίβηρη
26: Ελευσίνα
27: Νεμέα
29: Βριλήσια
30: Πετρούπολη
31: Πειραιάς

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1, 2: Πειραιάς
3: Αττικό
4: Νίκαια
5: Γαλάτσι
7, 8: Κορυδαλλός
9: Αιγάλεω
10: Παπάγου
16, 17: Ηρώδειο


Click to enlarge image 2.JPGClick to enlarge image 3.JPGClick to enlarge image 4.JPG
Click to enlarge image 5.JPG 
Πηγή: http://www.monopoli.gr/
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply