Τελικά τη γίνεται;






Γράφει ο Γιώργος  Ν.  Καπιδάκης
Ιστορικός, Ε. Α. Παν/μίου  (Πάτρας)



Η Ελλάδα δυστυχώς έχει φτάσει στο τέλος της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής. Θα σας θυμίσω το 5ο αιώνα π.Χ., τότε που ο Αθηναίος πολίτης συμμετείχε πραγματικά στην πολιτική ζωή, τότε που οι μεγάλοι φιλόσοφοι αναζητούσαν την ιδεώδη πολιτεία και την ιδεώδη θέση των πολιτών μέσα σ΄αυτήν (ισότητα- ισονομία).
Η Αθήνα ήταν  η  κατεξοχήν δημοκρατική πόλη κατά τον 5ο  αιώνα π.Χ..                          Η κυριαρχία ανήκε σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Το μόνο όριο στη θέληση του λαού ήταν ο νόμος που προστάτευε τον πολίτη απέναντι στο κράτος και το αντίθετο.
Φορολογικά οι πλούσιοι επιβαρύνονταν περισσότερο από τους φτωχότερους πολίτες.
Ο ανοικτός διάλογος και η συμμετοχή της πλειονότητας των πολιτών στην εκκλησία του δήμου ήταν γεγονός. Εκεί αποφάσιζαν για τους νόμους, εξέλεγαν τους δικαστές και κατεύθυναν την εξωτερική πολιτική. 
Σήμερα το κράτος εφαρμόζει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που προανέφερα. Δεν σέβεται τον πολίτη, η πολιτική εξουσία έχει το αλάθητο και δεν τιμωρείτε από τους νόμους όπως οι πολίτες. Οι φτωχοί πληρώνουν αβάσταχτους φόρους, οι πλούσιοι  πληρώνουν ελάχιστα, το κράτος βρίσκεται σε ελεγχόμενη χρεωκοπία, οι νεολαία μεταναστεύει και το μέλλων της Ελλάδας είναι αβέβαιο.   Αντί να προσπαθήσει η σημερινή Ελλάδα, να αντλήσει από την Αρχαία και να αναδείξει μια νέα πνευματική προσωπικότητα,  προσπαθεί ασυνείδητα ή συνειδητά να αποκοπή.
Θα  αναφέρω ορισμένα αποφθέγματα:

Πλάτωνας:  α) Δεν θα υπάρξει τέλος στα προβλήματα των κρατών, ή της ίδιας της ανθρωπότητας, μέχρι τότε που οι φιλόσοφοι θα γίνουν βασιλείς του κόσμου, και έως ότου εκείνοι που τώρα αποκαλούμε βασιλείς και άρχοντες γίνουν πραγματικοί και αληθινοί φιλόσοφοι, οπότε η πολιτική δύναμη και η φιλοσοφία θα έλθουν στα ίδια χέρια.
β)  Εκείνος που κάνει την αδικία γίνεται πάντα πιο ελεεινός από εκείνον που την υφίσταται.
γ)  Ο Νόμος αν δεν είναι η εύρεση του πραγματικού, δεν είναι νόμος αλλά τυραννικόν πρόσταγμα.

Θουκυδίδης: "Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, άλλα είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..."

Χωρίς σχολιασμό θα αναφερθώ στην επικαιρότητα:

Παγκόσμιος συναγερμός για κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων κ. Μπάροου, ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου "ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια".
Τόσο η ίδια όσο και κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.
Η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα "ζοφερή" και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε "ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν". "Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας" τόνισε.
"Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή", είπε η κ. Μπάροου. Το  50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και το 65% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας.
Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply