Oι ιδιότητες της καφεΐνης

... της Μελίνας Καριπίδου

1. Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη ή η 1,3,7 τριμέθυλο ξανθίνη αποτελεί την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία με φαρμακολογική δράση στον κόσμο. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση καφεΐνης ξεκίνησε από τα παλαιολιθικά χρόνια. Η χημική απομόνωση της πραγματοποιήθηκε το 1819 ενώ η παραγωγή συνθετικής καφεΐνης για πρώτη φορά έγινε το 1895.
Η καφεΐνη είναι φυσική ουσία που περιέχεται σε πολλά φυτά, όπως το καφεόδεντρο, τα φύλλα του τσαγιού, το κακαόδεντρο, κα.
 

2. Ποιες είναι οι ιδιότητες της καφεΐνης;
Η επίδραση της καφεΐνης σε κάποια από τα βασικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού περιγράφεται τμηματικά παρακάτω.
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ)
Σε γενικές γραμμές η καφεΐνη είναι διεγερτικό του ΚΝΣ. Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ανησυχία, τρέμουλο και ταραχή. Επίσης, είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο (π.χ. αϋπνία).
Ουροποιητικό σύστημα
Η καφεΐνη είναι διουρητική. Συνεπώς, σημαντικά υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση. Είναι καλό όσα άτομα καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες καφεΐνης να πίνουν και αρκετά υγρά.
Καρδιαγγειακό Σύστημα
Τα αποτελέσματα για το αν η καφεΐνη προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή όχι είναι αντιφατικά. Ωστόσο, σε υπερτασικά άτομα γίνονται συστάσεις για περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης. Όσον αφορά στην καρδιά, η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες.
Σκελετικό σύστημα
Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου. Οπόταν, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά και σε αυτό το θέμα.
 
3. Που υπάρχει καφεΐνη;
Η καφεΐνη υπάρχει σε μια πληθώρα τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων (π.χ. αναλγητικά, ανορεξιογόνα, κα). Όσον αφορά στα τρόφιμα, τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης την προσλαμβάνουμε από τον καφέ και το τσάι που καταναλώνουμε. Άλλα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε καφεΐνη είναι τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα και τα φάρμακα.
Περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε καφεΐνη
Ποσότητα τροφίμου
Περιεκτικότητα καφεΐνης (mg)
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου (240 ml)
74
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ (240 ml)
2
1 φλιτζάνι καφές στιγμής (240 ml)
66
1 φλιτζάνι καφές στιγμής ντεκαφεϊνέ (240 ml)
3
1 φλιτζάνι espresso (30ml)
45
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (240 ml)
30
Σοκολατούχο γάλα (240 ml)
8
1 κομμάτι κέικ σοκολάτας (80g)
6
1 κομμάτι σοκολάτα (45g)
10
1 κομμάτι μαύρης σοκολάτας (45g)
31
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σοκολάτας (30g)
5
1 κουτί αναψυκτικό τύπου Cola (330 ml)
46
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Υπάρχει εθισμός στην καφεΐνη;
Η πλήρης διακοπή της πρόσληψης καφέ στα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Συγκεκριμένα, είναι πιθανόν να εμφανιστούν πονοκέφαλος, υπνηλία, αίσθημα κόπωσης, εκνευρισμός, κα. Ωστόσο, το στερητικό σύνδρομο υποχωρεί σταδιακά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίζεται.
 
5. Κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
Όσον αφορά στην πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στο θηλασμό, αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Ωστόσο, είναι καλό να διευκρινισθεί πως η καφεΐνη διαπερνά εύκολα επίσης τον πλακούντα στο έμβρυο. Η αυξημένη χρήση καφεΐνης έχει συσχετισθεί με χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού και μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης. Όσον αφορά στο θηλασμό, η καφεΐνη περνά στο μητρικό γάλα και στη συνέχεια στο έμβρυο. Έτσι, αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο του παιδιού και ένταση.
Τελευταία ανανέωση ( 31.05.08 ).
© 2012 Nutridiet
http://www.nutridiet.gr/
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply