«Πράσινο φως» για μακεδονική μειονότητα στη... Βουλγαρία (!)

Το «πράσινο φως» για την ανεμπόδιστη ίδρυση και λειτουργία Ενώσεων που επιδιώκουν την αναγνώριση «Μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία έδωσε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας, εκ νέου, τη Βουλγαρία για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, εκδικάζοντας τις προσφυγές των μακεδονικών οργανώσεων «United Macedonian Organisation Ilinden» και «United Macedonian Organisation Ilinden - PIRIN». 

Οι εν λόγω οργανώσεις, που έχουν έδρα τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και ιδρύθηκαν το 1990 και 1998, αντίστοιχα, είχαν αποπειραθεί να συστήσουν «Μακεδονικές Ενώσεις» και να δημιουργήσουν πολιτικό κόμμα στη Βουλγαρία, με σκοπό να επιτύχουν την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αυτής της μειονότητας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, οι βουλγαρικές αρχές και η βουλγαρική δικαιοσύνη απέρριψαν τις αιτιάσεις των εν λόγω οργανώσεων, κρίνοντας μεν αντισυνταγματική τη δημιουργία και αναγνώριση κόμματος «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία και υποστηρίζοντας ότι η επιδιώκομενη δραστηριότητα των εν λόγω οργανώσεων έθετε τις προϋποθέσεις για αποσχιστική δράση.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο, με τις αποφάσεις του, έκρινε ότι είναι ενάντια στη Σύμβαση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας ενώσεων των μακεδονικών μειονοτήτων, αλλά δεν καταδίκασε τη Βουλγαρία για την απαγόρευση ίδρυσης πολιτικού κόμματος «Μακεδονικής Μειονότητας» στη χώρα.
Επιδίκασε δε αποζημιώσεις 9.000 ευρώ για όλους τους αιτούντες και υποχρέωσε τη Βουλγαρία να καταβάλει, για κάθε περίπτωση, τα δικαστικά έξοδα, που κυμαίνονται μεταξύ 1.443,47 και 1.513,29 ευρώ.

Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply