Αρχαία και Νέα Ελλάδα




















Γράφει ο Γιώργος Καπιδάκης 
Αξκός ε.α. (ΕΛ-ΑΣ) - Ιστορικός

Ο  Ζωστήρ Απόλλων 
  Μία ματιά στο εσωτερικό του Ναού του Ζωστήρος Απόλλωνος αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος αλλά και την ομορφιά ενός ναού όπου αποτελούσε πραγματικό κομψοτέχνημα, η μαρμάρινη συμπαγής μονολιθική τράπεζα. Πρό  της εισόδου του Ναού η μισοσπασμένη κολώνα μπορεί ακόμη  να μεταφέρει τη μεγαλοπρέπεια ενός μνημείου που φτιάχτηκε από τους προγόνους μας γνήσιους Έλληνες. Μερικά  κομμάτια που ευρέθησαν από τον ιερό Ναό μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κατά την γερμανική κατοχή απεψίλωσαν το οίκημα.
  Μέρος του κυρίου σώματος του Ναού και της ιερατικής εστίας έχουν χτιστεί με πολυγωνικό σύστημα και η ανέγερσή τους τοποθετείται κατά τον ύστερο 5ο ή πρώιμο 6ο π.χ αιώνα.


Γιατί Ζωστήρ Απόλλων;
   Η ετοιμόγεννη Λητώ κυνηγημένη από τη θεά Ήρα πηγαίνει πετώντας από το Σούνιο στη Δήλο. Πάνω από την τοποθεσία του Λαιμού της Βουλιαγμένης αισθάνεται τον τοκετό και απελευθερώνεται από τον ζωστήρα της, ενώ λούζεται στη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Η απομείνασα ζώνη υπαγόρευσε την ονομασία Ζωστήρ Απόλλων.  
  Σήμερα ο Ναός (ότι έχει απομείνει) προστατεύεται  με ΦΕΚ,  είναι όμως προσβάσιμος στον Έλληνα και στον τουρίστα;
  Χάνεται  με το πέρασμα των χρόνων ή τον συντηρούμε;
  Έχει γίνει ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην έκταση του Αστέρα; έχουν περιφραχθεί; αποτελούν αυτοτελή αρχαιολογικό χώρο με ξεχωριστή είσοδο;  φυλάσσεται από αρχαιοφύλακες; 
   Εκεί  που οι αρχαίοι είχαν ιδρύσει το ιερό τους αφιερωμένο στον Απόλλωνα Ζωστήρα όπου τελούσε σε διαρκή «συνομιλία» με το ιερό της Δήλου, σήμερα κατακλύζεται από λουόμενους πλούσιους Νεοέλληνες.

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ  
Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply